Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2007 17:43 - Огърлица от перлени сълзи - анализ
Автор: nlo Категория: Регионални   
Прочетен: 2942 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 09.10.2007 17:48


(сътворена с много обич, любов, страдание и старание

от поетесата и писателка Цендизес)

 

Толкова сълзи изплаках-

Рилическата героиня плаче, защото е самотна и не знае какво иска. Това личи дори и от пунктуацията.


от орис човешка,

Тук се намесва и дългата ръка на съдбата, която в такива произведения винаги е дясна ръка и винаги е със задни мисли.


от обич дълбока-

Героинята споделя, че е имала преживяване в дълбок кладенец, на чието дъно е намерила изхвърлен презерватив с нейните инициали. Връщайки лентата, тя се е сетила, че един ден като се напили с нейния любим, правили любов до кладенеца, и той преди акта, написал с химикалка нейното име на своята гордост. По-късно той го изхвърлил вътре. Впоследствие, опитвайки се да извади вода, тя пада в кладенеца и намира вече употребеното предпазно средство.


безброй...

Една дума, а колко много смисъл. Тук е момента за личната драма на поетесата. С тази дума тя показва количеството момчета, както тя нарича своите интимни партньори, които са споделяли нейното сърце. Това е количеството сълзи, които тя е изплакала, количеството стихове, които е написала и всичко друго, което тя е казала, постнала, сготвила или изпяла. Това една от нейните скрити дарби, които личат от стила на писане. Това е важно. Трябва да се спомене в този анализ, за да е пълен изцяло.


Образуваха те реки и морета,

Природа. Използва се от авторите, когато нямат какво да кажат, но това е принципно положение. Тук ситуацията е друга. Големият копнеж, голямата любов прозират изпод “реките” и “моретата”. Достойно за уважение и почит.


но все пак малко на брой

Тъгата личи в този ред. Тъгата по изгубената любов, изгубената панделка от втори клас в тоалетната, когато “един батко ме опипа и оттогава леко заеквам” и тъгата по “една моя любима кукла, която чу за първи път моите стихове.” Всичко е малко, всичко е жалко. Кофти настроения в душата на една писателка, но добре че ги има, защото ние нейните почитатели, нямаше да има какво да четем.


останаха в моята шепа...

Тук се наблюдават смесени настроения. От една страна се наблюдава “останаха”, което символизира всички момчета, с които рилическата героиня е имала полови контакти и те завинаги са оставили нещо в нея, а от друга, забелязваме в текста фундаменталната композиция “моята шепа”. Където пак се вижда еротическото в сърцето на героинята. Тази нейна шепа, която е приютявала не едно и не две мъжки, пардон, момчешки достойнства, които после са отлитали към висините на модерното любовно изкуство.


Докато дни и нощи се изнизваха,

Включване на времето в поезията е много рисковано, но Цендизес се справя великолепно с тази задача, която тя сама си е поставила. С “дните и нощите”, точно в този ред и точно в този куплет (гениално намиране на място в строежа на стихотворението), Ценди ни разказва една вълшебна приказка за рицари, принцеси, дракони и... момчета, разбира се.


сълзите ми в перли се превръщаха,

Тук се показва, че героинята е малко материалистично настроена, но в рамките на добрия тон, който нито една уважаваща себе си героиня на Ценди не прекрачва. И покрай материализма, отново поетесата ни показва как сърцето на героинята е искрено. Честно. Почтено. Голямо. Биещо. И не се замисля да открадне за да живее. В нужда е, трябват й пари, но тя не кривва по пътя към лошите. Когато й трябват пари, тя превръща сълзите си в перли, които после продава на Илиенци. Толкова е честна.


и със сиянието си ме заслепяваха и обгръщаха..

Рилизмът хвърчи отвсякъде. Поклон пред майсторството на авторката, която съвсем скромно ни представя цялата Вселена, цялата земна красота само в едно изречение, също поставено на най-точното място. Шекспир, сигурен съм, в този момент се върти в гроба от яд, че е бил смотан и че не е написал толкова вълшебен стих. Виждаме, докосваме се до нейните очни проблеми, които тя има. Тя носи очила, може би 4-ти диоптър, понеже е заслепена по рождение и не вижда. Но това не й е попречило да реди красота след красота на белия лист. Или пред брайловата машина, не съм сигурен как точно тя пише.


А аз започнах да ги нижа на огърлица.

Героинята е трудолюбива, личи от този ред. Тя ниже огърлици и ги продава на драконите, след което нейното момче я спасява от огнедишащите чудовища, понеже те искат огърлица, но нямат пари. И настава битка, достойна за филм на Питър Джаксън. Или на момчето, с което е тя в момента, ако е завършило режисура в НАТФИЗ.


Веднъж щом се съмна и изгря зорница,

“Зорницата” е похват, който поетите аматьори използват за дообясняване на мислите си, понеже не могат да се изразяват фино и деликатно. Тук случаят е съвсем друг. Ценди е великолепна в това отношение.


аз се украсих с новата си огърлица-

Отново срещаме темата за огърлицата, тук в друг аспект на героинското битие. Става дума за мода. И отново перфектно свързване на драконското минало и ужасяващи битки за сърцето й с модното бъдеще и бляскавите подиуми в Париж, към което се е устремила героинята. За което копнее. И до което ще стигне, разбира се. Спор няма.


със сълзите си- перли украсих се...

Тук се героинята достига до най-дълбоките кътчета, на своята душа. Това се вижда от поставянето на тирето. Ще подкрепя анализа си с мисли на най-добрата българска психоложка Мадлен Алгафари, която работи с най-добрите предавания на света, като “Пълна промяна” и “Биг брадър”. Според нея, когато тирето е дясно ориентирано, се говори за проблем с нервната система и психиката на субекта, но когато е ляво ориентирано, както е в този случай, тогава се наблюдава пълно разкриване на душата, всеотдайност и любов към момчета и тъй нататък.


И се усмихнах.

Чувства се близкият финал, оргазмът на победата, екстазът на величието, за което са достойни и го заслужават само най-достойните героини, които безстрашно се бият с дракони, прекосяват реки и морета, нижат безброй огърлици и накрая заслужават любовта на своето момче.


А света в сърцето ми притихна.

Вълшебен край на магическо стихотворение.

Дори Цървулестевен не би могъл да го напише толкова омагьосващо гениално и перфектно.

За Шекспир да не говорим.

 



Тагове:   анализ,   огърлица,   сълзи,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ianiv - ти си един...
17.10.2007 17:03
...пълен ненормалник!!
хахахахахахахахаха :))))))))))
цитирай
2. анонимен - това е
17.10.2007 17:51
ебаси простотията,
как може така да се гаврите с прекрасното стихотворение на candysays?
Не ви е срам!!
цитирай
3. анонимен - Член?
09.11.2007 23:59
"А света в сърцето ми притихна." - "света" не трябва ли да е с пълен член, т.е. да е "светът"?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nlo
Категория: Регионални
Прочетен: 50531
Постинги: 7
Коментари: 54
Гласове: 555
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031